Opuštanje na turski način (hamam)

Ako se ikada na svojim putovanjima nađete u blizini istočnjačkog hamama, učinite si uslugu i nadodajte ovo jedinstveno iskustvo na listu svojih wellness doživljaja. Hamam okrepljuje i tijelo i dušu, a nakon tretmana vaša će koža biti mekana kao nikada do tada. Ne planirate li u skorije vrijeme odmor u Turskoj ili Maroku, iskusite ovu orijentalnu kupku u Termama Tuhelj, svega 20 minuta od Zagreba.

 

Turska kupelj popularnost je stekla u Turskoj u 7. stoljeću. Sredinom 15. stoljeća, kada su Konstantinopol (danas Istanbul) preuzeli Rimljani, spojene su kupališne navike Rimljana s turskima i rođen je potpuno novi ritual čišćenja, usklađen s pravilima islama. Hamam u prijevodu „širi toplinu“, postavši naziv za posebnu vrstu kupelji, mjesto za za pročišćavanje tijela i duše.

 

U početku je hamam bio mjesto otvoreno samo za  muškarce, ali pravila su se s vremenom mijenjala. Ponajviše zbog uvjerenja da toplina kupki povećava plodnost, naposljetku su se u hamamu mogle kupati i žene, od kojih su mnoge u to vrijeme doživljavale hamam svojim svakodnevnim bijegom od izolacije u kući. Štoviše, ako bi suprug  zabranio ženi da posjećuje hamam, to se smatralo opravdanim razlogom za podnošenje zahtjeva za razvod. Danas je hamam dostupan svima i kao jedan vrlo tradicionalan ritual tjelesno-duhovnog čišćenja, uživa sve veću popularnost diljem svijeta.

 

Po uzoru na tradicionalni hamam, hamam u SPAeVITA centru obuhvaća nekoliko prostorija: tursku saunu, prostoriju s velikim grijanim kamenim stolom i prostoriju za opuštanje nakon samog rituala.  

 

Ako nikada niste imali prilike upoznati čari ovog predivnog istočnjačkog rituala, dopustite da vas brzinski provedemo kroz postupak opuštanja u turskoj kupelji.

 

U hamam ulazite tijela prekivenog tradicionalnom turskom maramom pastemalom, nakon čega slijedi ulazak u parnu saunu na 45 stupnjeva Celzijevih i 100% vlage koja otvara pore. Znojenjem se izlučuju toksini i višak tekućine, nakon čega slijedi kneipppanje, izmjenično polijevanje hladne i tople vode po tijelu na grijanom kamenom stolu goebbeck te piling tijela uz pomoć posebne rukavice kese. Piling temeljito odstranjuje odumrli površinski sloj kože i poboljšava prokrvljenost vezivnog tkiva. Sljedeći korak je masaža u obliku trljanja tijela pjenom sapunice, nakon čega će vaša koža doslovno prodisati, uz nevjerojatnu mekoću i potpunu relaksaciju tijela. Hamam završava u sobi za opuštanje uz biljni čaj i lagane zalogaje, ili čašu pjenušca, ako poželite.

 

Hamam je tretman u kojem ćete hedonistički uživati, uz poštivanje tradicije zbog koje ćete se osjećati kao da putujete vremeplovom u neka davna egzotična vremena.

Ključne riječi

REZERVIRAJTE SI SVOJ ODMOR

Pozivamo Vas da pogledate našu aktualnu ponudu paketa za boravak u Termama Olimia.

PROVJERI AKTUALNU PONUDU

POVEZANE OBJAVE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Što je to welcome and goodbye touch?

Početni i završni rituali u SPAeVITA centra kreirani su pod budnim okom wellness terapeuta Peđe Filipovića. Rituali daju posebnu umjetničku notu masažama, ali dodatno opuštaju gosta te mu pružaju posebnu vrstu ugode i stvaraju jače povjerenje. Rituali su dio Art&Spa koncepta.

Što je Art&Spa festival?

Art&Spa festival urbani je festival wellnessa i umjetnosti koji potiče goste na razvijanje kreaitvnosti i maštovitosti na zabavan način. Kroz različite programe, radionice, koncerte i degustacije gosti upoznaju različite grane umjetnosti koje ih na suptilan način opuštaju i relaksiraju. Art&Spa festival sastoji se od Art&Spa škole za djecu, Art&Fun aktivnosti u Vodenom planetu i Art&Wine događanja uz koncerte i degustacije vina.