Plivanjem do zdravlja

Vjerujemo da znate da je plivanje odlična tjelovježba, ali znate li koliko točno? Riječ je o jednoj od najboljih aerobnih aktivnosti koje možete odabrati za vaše tijelo, uz brojne pozitivne učinke za baš sve životne dobi. Dok plivate, vaše čitavo tijelo radi, uz istovremeno poboljšanje  zdravlja srca, pluća te snage mišića. Zanimljiva činjenica: plivanje smanjuje rizik od preuranjene smrti za 28%!

 

Stručnjaci preporučuju 150 minuta umjerene ili 75 minuta intenzivne tjelesne aktivnosti tjedno, a plivanje je sjajan izbor, jer pored svega navedenog, troši isti broj kalorija kao trčanje, ali ne opterećuje koljena i zglobove. Tijekom 60 minuta plivanja slobodnim stilom tijelo sagorijeva 500 do 700 kalorija!

 

Ako bolujete od dijabetesa, plivanje poboljšava razinu kolesterola, sagorijeva kalorije i snižava razinu stresa. Naravno, ovi učinci zdravi su za svakoga. Također, poboljšava osjetljivost na inzulin te normalizira krvni tlak. U tom pogledu, ne samo da osigurava sjajnu aerobnu vježbu, već i otpor koji pruža voda stvara mišiće, što pomaže u kontroli šećera u krvi.Vježbanje u vodi općenito, pa tako i plivanje, pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

 

Zbog veće gustoće vode od zraka, dok plivamo, pluća rade snažnije kako bi opremila krv s dovoljno kisika, i upravo iz tog razloga plivanje ublažava simptome astme, a stručnjaci tvrde da je pravi odabir i za sve koji pate od sezonskih alergija ili visokih temperatura i vlažnosti zraka koje ometaju normalno disanje.

 

Paralelno s pozitivnim učincima na tijelo, plivanje jednako dobro utječe i na mentalno zdravlje - umiruje i smanjuje stres. Ritmički obrazac plivanja ima meditativan učinak, jednom kada se disanje uskladi s pokretima tijela.

 

Svaki od osam vanjskih i unutarnjih bazena Terma Tuhelj nudi posebnu vrstu zabave i atrakcije, a plivački bazen duljine 25m, kao i svi ostali bazeni, ispunjen je termalnom vodom koja izvire u blizini obližnjeg dvorca Mihanović. Ovo prirodno kupalište omogućuje plivanje u termalnoj vodi temperature 33 stupnjeva Celzijevih, kao i uživanje u ljekovitom peloidnom blatu koje se tamo stvara. Iskustvo kupanja na samom izvoru ljekovite termalne vode poseban je doživljaj koji morate isprobati.

 

Sljedeći put kada budete birali tjelovježbu, odaberite plivanje! Vaše zglobovi, mišići, srce i um bit će vam zahvalni.

Ključne riječi

REZERVIRAJTE SI SVOJ ODMOR

Pozivamo Vas da pogledate našu aktualnu ponudu paketa za boravak u Termama Olimia.

PROVJERI AKTUALNU PONUDU

POVEZANE OBJAVE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Arhitektura kao dio Art&Spa priče

Inovativnu Art&Spa priču Termi Tuhelj ne čine isključivo umjetnička djela već i prekrasna arhitektura Hotela Well savršeno uklopljenog u zagorski okoliš, neobičan krajolik Vodenog planeta koji podsjeća na umjetničku sliku te Dvorac Mihanović, proglašen kulturnom baštinom prve kategorije.