Edo Murtić i njegova djela

Umjetnost kao dio interijera

Veliki mural i najveća slika u emajlu u Hrvatskoj restauriran je i vraćen na staro mjesto u kompleksu zatvorenih bazena Vodenog planeta. Ova velebna zidna dekoracija u dužini 42 metra izvedena je točno prema autorovoj ideji i mjerama zida. 

Umjetnina je kao dio interijera uz bazen ostala u sjećanju mnogih generacija kupača i posjetitelja ovih popularnih rekreacijskih i topličkih sadržaja u Hrvatskom zagorju. Prije 10-tak godina, u vrijeme obnove kupališta skinut je sa zida cijeli mural, koji je bio u podosta lošem stanju, s obzirom da je godinama bio izložen vlažnoj atmosferi bazena. Očišćena je prljavština i sva korozija, uklonjene su naslage koje su se godinama skupljale na poleđini elemenata, a restaurirani su i mnogi oštećeni rubni dijelovi. Restauracija je povjerena dr. umjetnosti Mirjani D. H. Smolić iz Zaboka, vrsnoj kiparici i slikarici. Table su montirane na nove okvire istim redoslijedom kako su bile postavljene na zidnoj podlozi, prema oznakama koje je zapisao slikar na poleđini poklopaca.

Uz ovu kompoziciju uz bazen, jedna manja kompozicija od 32 segmenta restaurirana je i  postavljena u prostorima Hotela WELL**** Terme Tuhelj.

Svakako je zanimljiva priča o materijalu iz kojega je „građena“ Murtićeva zidna kompozicija. Riječ je o emajliranim pločama, o oslikanim poklopcima kakvi su se stavljali na popularne industrijske Končareve bijele štednjake u ranim 80-tim godinama prošlog stoljeća. U tehnici emajla, umjetnik je u tvorničkom kompleksu oslikao poklopce, a sve je zapečeno na visokoj temperaturi i postavljeno na zidnu plohu. U jednu cjelinu sastavljene su ukupno 324 ploče (81 ploča složena je po horizontali, a vertikalno su postavljene po 4 ploče). Cijela je zidna dekoracija jedna vibrantna crtačko slikarska tema predočena u prepoznatljivom Murtićevom apstraktnom likovnom izrazu. Između razigranih crnih linija na bijeloj podlozi, naglašenoga crteža, prepletena je dojmljiva igra poteza i ploha jarkih boja crvene, plave, žute, narančaste.