Izleti po okolici

Terme Tuhelj su primjereno ishodiste za brojne izlete po okolici, kojima bez problema možete pokloniti nekoliko dana ili više. Hrvatsko zagorje sa zavojitim, malo prometnim cestama, poziva vas da si za razgledavanje uzmete vrijeme i da se pritom prepustite čarima smirene i pitoreskne pokrajine.

Od krajeva koje u Hrvatskom zagorju ne biste smjeli izostaviti su svakako Klanjec, Kumrovec i Krapino, dvorci u Trakošćanu i Velikom Taboru te vjersko središte u Mariji Bistrici.

Uz Sutlu

U blizini donjeg toka rijeke Sutle, koja je inače prirodna granica sa susjednom Slovenijom, nalazi se Klanjec s galerijom znanog kipara Antuna Augustinčića, koji je napravio kip koji stoji ispred palače Ujedinjenih naroda u New Yorku.

U ovom je kraju duže vrijeme živio i Antun Mihanović, autor hrvatske himne »Lijepa naša«, kojoj je još godine 1935., kada službeno još nije bila prozvana himnom, postavljen spomenik.

U Kumrovcu uz Sutlu je uređen etnološki muzej na otvorenom Staro selo kao i spomen rodna kuća Josipa Broza Tita

Povijesni tijek

Krapinski neandertalac

U Krapini je uređen izvrstan Muzej krapinskog neandertalca, budući da je u Krapini krajem 19. stoljeća otkriveno jedno od najbitnijih europskih nalazišta ljudskog pračovjeka. 

Dvorac Trakošćan

Dvadeset kilometara sjeverozapadno od Krapine nalazi se jedan od najprivlačnijih hrvatskih dvoraca, dvorac Trakošćan, u kojem hrvatski državnici organiziraju i brojne protokolarne susrete. U dvorcu je uređen i muzej, a isto tako se muzej nalazi i u dvorcu Veliki Tabor, jednom od najočuvanijih srednjovjekovnih dvoraca. 

Vjersko središte

Najbitnije vjersko središte u Hrvatskom zagorju je Marija Bistrica. U Bazilici Majke Božje Bistričke nalazi se znameniti kip Majke Božje Bistričke iz 15. stoljeća. 

Zagreb

Zagreb

U okolne izlete koje ne smijete propustiti, svakako se ubraja i glavni grad Zagreb. Iz Terma Tuhelj do Zagreba, koji nudi brojne znamenitosti, ima svega dvadeset minuta vožnje autom.